تکنیک های موثر برای تقویت حافظه و بهتر درس خواندن
تقویت حافظه
هر فردی برای موفقیت هر چه بیشتر نیاز به یک حافظه قوی دارد. کودکان و نوجوانان در سنین مدرسه بیشتر به تمرکز احتیاج دارند. برخی از افراد، دارای قدرت تمرکز پایینی هستند. آیا شما هم جزو افرادی هستید که حافظه خوبی ندارید؟ در این صورت، باید به دنبال راه هایی برای افزایش میزان تمرکز خود باشید.
روش های مختلفی برای بهبود قدرت تمرکز وجود دارد. در این مطلب به بررسی انواع تکنیک های موثر برای تقویت حافظه و بهتر درس خواندن می پردازیم. شما می توانید با به کار بردن این تکنیک ها به بهترین شکل ممکن برای بهبود حافظه خود، شروع به مطالعه و افزایش میزان دانش خود کنید.
پیش خوانی و یادداشت برداری
قبل از این که تصمیم به مطالعه کتاب های مختلف برای موفقیت در پایه تحصیلی خود را بگیرید، باید پیش خوانی و یادداشت برداری انجام دهید. پیش خوانی و یادداشت برداری می تواند باعث بهبود حافظه شما شود. سعی کنید که چند صفحه از یک کتاب را انتخاب کرده و نکات مهم آن را یادداشت کنید.
اگرچه ممکن است تایپ کردن نکات مهم راحت باشد، اما مطالعات نشان میدهد که دست نویسی مطالب به شما در به خاطر آوری اطلاعات بیشتر کمک می کند. نوشتن نکات درسی روی کاغذ، مغزتان را تقویت می کند و یادآوری مطالب را برای شما آسان تر می کند. پس از این که نکات مهم کتاب را یادداشت کردید، می توانید سراغ مرور کلی مطالب بروید. این کارها باعث تقویت حافظه و بهبود عملکرد افراد در هنگام یادگیری نکات جدید می شود.
تکنیک های تقویت حافظه
تجسم و تمرکز
آیا می دانید که با تجسم و تمرکز می توانید حافظه خود را بهبود ببخشید؟ شما می توانید مطالب مهم درسی را که یاداشت کرده اید به شکل جداول، کلمات اختصاری، نمودارها و… تجسم کنید. هر فردی هنگام مطالعه مطالب مهم، برای خود نشانه اختصاری مشخص می کند. پس از این که هنگام مطالعه به این منابع مراجعه کردید، حافظه شما نیز بهبود پیدا می کند.
عوامل حواس پرتی را محدود کنید و سعی نکنید کار های زیادی را هم زمان انجام دهید. اگر روی اطلاعاتی تمرکز کنید که سعی در به خاطر سپردن آن ها دارید، احتمال این که بعداً آن ها را به خاطر بیاورید، بیشتر می شود.
وظایف بزرگ تر را به کارهای کوچک و قابل مدیریت تقسیم کنید. در محیطی آرام و بدون حواس پرتی کار کنید یا برای انجام کار های مهم خود به اتاقی جداگانه بروید. از هدفون های عایق صدا استفاده کنید و هنگام درس خواندن، تلویزیون، رادیو و تلفن همراه را خاموش کنید. این کارها باعث بهبود قدرت تمرکز و در نتیجه تقویت حافظه شما می شود.
ساختن نقشه ذهنی
یکی دیگر از روش های بهبود قدرت حافظه، ساختن نقشه ذهنی است. ترسیم نقشه ذهنی می تواند باعث تسریع روند مطالعه شود. در تکنیک نقشه ذهنی باید مطالب را به دسته بندی مهم و فرعی طبقه بندی کنید. سپس در هر دسته بندی، باید مطالب و نکات مهم را بگنجانید. این کار باعث می شود که مطالعه، راحت تر و با تمرکز بیشتری انجام شود و حافظه شما نیز بهبود پیدا کند.
راه های بهبود حافظه
خواب کافی و تغذیه مناسب
خوابیدن به اندازه کافی می تواند نقش مهمی در تقویت حافظه افراد داشته باشد. اگر قبل از شروع به مطالعه به میزان کافی بخوابید، حافظه شما بهبود پیدا خواهد کرد و مطالب را به شکلی بهتر و با سرعت بیشتری یاد گرفته و به خاطر خواهید آورد؛ به علاوه، تحقیقات حاکی از این است که خوابیدن به میزان کافی پس از خواندن مطلب جدید می تواند باعث ایجاد تغییراتی در مغز شود.
اگر مغز به اندازه کافی در طول روز استراحت نداشته باشد، قادر به استفاده زیاد از مغز خود نیستید. در نتیجه، در صورت نداشتن خواب کافی عملکرد تحصیلی مناسبی نخواهید داشت. افرادی که در طول روز بین 6 الی 7 ساعت بخوابند، قادر به یادگیری بهتر مطالب جدید و بهبود قدرت تمرکز و حافظه خود هستند.
کم خوابی می تواند روی توانایی های شناختی فرد از قبیل: حافظه تاثیر نامطلوبی داشته باشد. خوابیدن کافی با شکل گیری حافظه کوتاه مدت، در یادگیری مهارت های جدید و به یادآوری اطلاعات ذخیره شده، نقش بسزایی دارد. هنگامی که می خوابید، مغز شما شروع به سازماندهی خاطرات می کند؛ در نتیجه پس از بیداری، حافظه قوی و فعال تری خواهید داشت.
شیوه های بهبود علمکرد حافظه
استفاده از غذاهای مفید
یکی دیگر از راه های تقویت و بهبود حافظه، مصرف غذاهای مفید است. مصرف برخی از مواد غذایی می تواند باعث تقویت عملکرد حافظه شود.
از غذاهای مفید برای تقویت حافظه می توان به مواردی از قبیل گردو، چای سبز، کدو تنبل، زغال اخته، ماهی، صدف، خرما، کشمش، عسل، غلات کامل و شکلات تلخ اشاره کرد. افزایش حافظه و بهبود عملکرد مغز از مزایای مصرف غذاهای مغذی محسوب می شود. مصرف غذاهای مغذی می تواند منجر به بهبود شناخت، حافظه و پیشگیری از خطر آلزایمر شود؛ بالعکس، اگر کلسترول بالا را در رژیم غذایی خود بگنجانید، احتمال از دست دادن حافظه وجود دارد.
تمرین مدیتیشن
مطالعات نشان می دهد که مدیتیشن توانایی مغز را برای تمرکز بر جزئیات بهبود می بخشد. تمرین تمرکز حواس می تواند به سالم نگه داشتن مغز شما کمک کند. شما می توانید برای تقویت حافظه، انجام مدیتیشن در محیطی آرام و فضای باز را در برنامه خود قرار دهید. از تکنیک آرام سازی ساده مانند: یوگا و مدیتیشن یا تنفس عمیق برای بازگرداندن تمرکز ذهنی خود استفاده کنید.
مراقبه می تواند باعث ایجاد احساس آرامش در شما شود. هنگامی که مراقبه و مدیتیشن را انجام می دهید، افکار منفی را از ذهن خود دور می کنید. با دور کردن استرس و افکار منفی، ذهن شما برای به خاطر سپردن مطالب فعال می شود.
شما می توانید با انجام مدیتیشن به صورت مرتب، حافظه بلند مدت و کوتاه مدت خود را تقویت کنید. تقویت حافظه بلند مدت از طریق مدیتیشن می تواند به شما کمک کند که اطلاعات مهم را به مدت طولانی تر به یاد داشته باشید.
افزایش قدرت حافظه
انجام فعالیت به صورت روزانه
فعالیت بدنی باعث افزایش جریان خون به کل بدن شما از جمله مغز می شود. افزایش جریان خون در مغز ممکن است به تقویت حافظه شما کمک کند. به بزرگسالان، انجام حداقل 150 دقیقه در هفته فعالیت هوازی متوسط (پیاده روی سریع) یا 75 دقیقه در هفته فعالیت هوازی شدید (مانند دویدن) توصیه می شود. اگر برای تمرین روزانه وقت کافی ندارید، باید در طول روز 10 دقیقه پیاده روی کنید.
حل پازل و معما
شما می توانید با حل کردن معما و پازل، مغز خود را تقویت کنید. انجام این تمرینات باعث می شود که مغز هوشیار و فعالی داشته باشید. کمک به پردازش سریع تر اطلاعات از مزایای حل پازل و معما است. به علاوه، این تکنیک به مغز شما در تقویت حافظه کمک می کند؛ بنابراین، سعی کنید که به صورت روزانه سراغ حل پازل و معما بروید.
نحوه بهبود حافظه
سخن آخر درباره تقویت حافظه
با انجام فعالیت ها و تمرین های تقویت کننده حافظه می توانید توانایی های شناختی خود را تقویت کنید. اگر پیشرفت تحصیلی و علمی تان برای شما حائز اهمیت است، حتماً تکنیک های تقویت حافظه را به کار ببرید. از تکنیک های بهبود حافظه می توان به مواردی از قبیل خواب کافی، پیش خوانی، یادداشت برداری، تجسم و تمرکز، مدیتیشن، حل معما و پازل و مصرف مواد غذایی مفید اشاره کرد.
شما می توانید برای داشتن حافظه ای فعال و قوی تر، این تکنیک ها را به کار ببرید. اگر تمام تکنیک ها را استفاده کنید به مرور زمان، عملکرد حافظه شما بهتر خواهد شد؛ پس همین حالا برای موفقیت در امتحانات، شروع به استفاده از این روش ها برای تقویت حافظه خود کنید.